Çağın yeni hastalığı: Karaciğer yağlanması! Son 30-40 yılda giderek artıyor! Karaciğer yağlanması neden olur? Uzmanlardan uyarılar…

Son yıllarda, obezite, yani obezite, sağlıksız yeme alışkanlıkları, yaşam tarzı ve alkol tüketimindeki artış bu sorunun ana nedenleri arasındadır.
Üç farklı yağlama türü vardır
Karaciğer yağının üç ana başlık altında incelendiğini belirterek. Bilgiç, “ilk etapta, alkolik olmayan karaciğer yağ. Bu tip yağ genellikle obezite ve diyabet hastalarında gözlenir. Bununla birlikte, zayıf bireylerde genetik duyarlılık nedeniyle. İkincisi, alkollü karaciğer yağı uzun vadeli tüketim ve normal alkolden gelir. Üçüncüsü metabolik karaciğerdir.
“Son 30-40 yılda hepatik yağ artıyor”
Yağın karaciğeri Prof. Bilgiç, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldi. Bilgiç, son 30-40 yılda hepatik yağın son 30-40 yılda arttığını ve bu artışın ana nedenlerini söyledi: “Hepotik yağ bugünün hastalığıdır. Son yıllarda, obezite artmış, sağlıksız yeme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzında ve alkol tüketimindeki artış, bu sorunun ana nedenleridir.
“Karaciğer yağı semptomlar olmadan ilerleyebilir”
Karaciğer yağının semptomlar olmadan ilerleyebileceği gerçeğine atıfta bulunur. Dr. Bilgiç, bu durumun özellikle yüksek riskleri olan insanlarda daha tehlikeli olduğunu söyledi. Dr. Bilgiç, “Karaciğer yağı bazen herhangi bir semptom olmadan ilerleyebilir. Hastalar genellikle üst kadranda dolgunluk ve ağrı duygusu ile bize uygulanır. Ancak, birçok durumda, kan testleri veya ultrason için alınan diğer nedenler rastgele tespit edilir. En riskli gruplar, diyabet, alkol tüketimi ve obezitenin birlikte görüldüğü insanlardır.
“Karaciğer yetmezliğine dönüşebilir”
Son yıllarda, karaciğer sirozu ve karaciğer yetmezliği ekspresyonun en önemli nedenlerinden biri haline gelmiştir. Dr. Bilgiç, “25 yıldır ilaç yapıyorum. Geçmişte karaciğer sirozunun en yaygın nedeni hepatit B ve C’dir, karaciğer yağının yerini bu hastalıklarla değiştirir. Bu, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesinin karaciğer sağlığının korunmasında kritik bir rol oynadığını göstermektedir.” Dedi.
Karaciğer fırlatma aşaması
Hepatik yağın ultrason ile değerlendirildiğini belirtmek. Dr. Yulmaz “Ultrasonda karaciğer yağı üç fazda incelenir: steatoz 1 (S1), steatoz 2 (S2) ve Steatosi 3 (S3). En gelişmiş aşama S3 olarak tanımlanır. Buna ek olarak, karaciğerin petrolünü ve miktarını ölçmek için bir cihaz kullanırız.
(DHA)