Emeklilik sonrası deneme için ekim yaptı, hayatı bir anda değişti! ‘Gramı 600, kilosu 2.500 TL’

Yeni Bir Başlangıç: Muzaffer Akçin’in Safran Serüveni
Battalgazi ilçesi Yarımcahan Mahallesi’nde yaşayan Muzaffer Akçin, 2017 yılında emekli olduktan sonra yeni bir iş alanına yöneldi. Safranbolu’dan 30 kilo soğan alarak, üç dönümlük arazisinde deneme ekimi gerçekleştirdi. Dört yılın ardından elde ettiği yüksek verim ile üretimini artırma kararı aldı.
Yüksek Değerli Safran Üretimi
Dokuzuncu yılına giren Akçin, safranın gramını 600 TL, soğanının kilosunu ise boyutuna göre 1.700 ile 2.500 TL arasında satışa sunduklarını belirtti. Bu yıl 1 ton 500 kilo safran soğanı hasadı yaptıklarını ve bunun 300 kilosunu yeni ekim için ayırdıklarını ifade etti.
Taleplere Yetişemiyoruz
Akçin, yoğun taleplere yetişemediklerini vurgulayarak, “Türkiye’nin dört bir yanına soğan gönderiyoruz. Amacımız, Malatya’da su istemeyen bu ürünü yaygınlaştırmak ve kayısının yanında ikinci bir ürün haline getirmek” dedi.
Safranın Kullanım Alanları
Saffranın tıbbi ve aromatik bir bitki olduğunu dile getiren Akçin, özellikle İstanbul’da yerli safrana büyük ilgi olduğunu belirtti. Bazı işletmelerin İran safranı satışını bırakıp yerli ürüne yöneldiğini kaydetti.
Safranın Elde Edilmesi Zor
Bir gram safran için 150-180 çiçek gerektiğini söyleyen Akçin, “Bir ailenin yıllık safran tüketimi 12 gramı geçmez” dedi. Güney Afrika’dan bir üreticinin 85 ton safran soğanı talebiyle kendilerine ulaştığını ancak yeterli üretim yapamadıkları için bu talebi karşılayamadıklarını ifade etti.
Muzaffer Akçin’in hikayesi, yerli safranın değerini ve üretim potansiyelini gözler önüne seriyor. Bu konuda daha fazla bilgi için haberpiksel.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.



